Handla och betala via kreditkort, banköverföring eller Klarna.
Fyndlådan
Sök produkt

Varumärken

Information och fördelar med en elcykel

 

 

25% cykelcykelpremie 2019 ??

 För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år 2018-2020 till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped.  Spara kvittot eller faktura, (här framgår chassinummer/ramnummer) som underlag.  Utbetalning börjar April 2018

  Läs mer.

 Spara kvittot!

 

ELMOPED

 Med förändringar i såväl samhällsklimat som ständigt stigande bensinpriser har däremot efterfrågan på alternativa färdmedel ökat idag, och elmopeden har snabbt sett sin framgång stiga till skyarna.

Det är i detta sammanhang som allt fler har kommit att välja en elscooter. Men vad kännetecknar elmopeder och elscootrar?

Att helt enkelt konstatera att dessa fordon är eldrivna mopeder Eu25 eller Eu45 vore att underskatta den omvälvande tekniska utvecklingen som de faktiskt representerar. Men det stämmer såklart att de drivs med batteri snarare än fossila bränslen.

Det första man märker om man testar en el moped är därmed att avsaknaden av förbränningsmotor gör fordonet extremt tystgående. Med hög verkningsgrad och effektiva batteripaket har mopederna en väldig hög nivå av kraftöverföring som gör att de i sin natur har lång räckvidd. Detta följer av borstlösa motorer och kvalitativa märkesbatterier som leder till väldigt låg nivå av slitage och pålitlig drift.

Vilka fördelar har elmopeder?

Utöver ovan nämnda tysthet och drivsäkerhet så är ekonomi en faktor som väger tungt vid elmopeder. Eldrivna scootrar har särskilt förmånliga drift-, försäkrings- och underhållsomkostnader. Jämfört med en personbil eller en vanlig moped så har en elmoppe väldig låg milkostnad. Försäkringsmässigt så är premien generellt sett lägre än för en motsvarande eu-moped. Utöver detta så är serviceintervallet förmånligt, och utan motorslitage behöver man endast bry sig om att underhålla däck, bromsar och andra komponenter som oundvikligen slits.

 

ELCYKEL
Enligt Transportstyrelsens definition räknas en elcykel som cykel om den är konstruerad på följande sätt ”Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind. Motorn till en elcykel får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim. Motorns nettoeffekt får inte överstiga 250 watt”.

Enligt svensk lag måste elcyklar vara utrustade med PAS (Pedal Assistent System), dvs elmotorn får endast kopplas in när man trampar. Om elcykeln inte har PAS klassas den som moped och inte som cykel och då gäller motsvarande mopedregler. Alla våra elcyklar är utrustade med PAS.

Fördelar och nyttan med en elcykel

Det finns många fördelar med en elcykel, en av de främsta är den rekordlåga driftskostnaden, endast 20 öre per mil. Med en elcykel bidrar du till en bättre miljö och enligt Greenpeace är elcykelns miljöpåverkan motsvarande en sextiondel av en vanlig bil.

Med  Elcykel tar du dig vart du vill utan större ansträngning. När du börjar trampa hjälper elmotorn till med upp till 25 km/h. Uppförsbackar och motvind behöver inte längre vara några problem. Våra elcyklar klassas som helt vanliga cyklar och kan därför användas av såväl gammal som ung enligt samma regler som en vanlig cykel.

Alla kan ha nytta av en elcykel. Med en elcykel får du motion beroende på hur mycket du själv hjälper till och trampar när elmotorn är på. Du kan även använda den som en vanlig cykel med elmotorn avstängd, t ex använda tramphjälpen/elmotorn på vägen till en aktivitet och sedan koppla ur den på väg hem. Elcykeln är utmärkt att använda sig av om man snabbt och smidigt vill ta sig någonstans utan att bli svettig.

Har du fysiska nedsättningar eller är till åren kommen och inte har möjlighet att cykla längre sträckor med en traditionell cykel är en elcykel perfekt eftersom eldriften alltid finns att tillgå som extrahjälp.    

Lithium- eller blybatteri

Våra elcyklar är utrustade med antingen lithium- eller blybatteri.
Det är stor prisskillnad mellan dessa och den främsta anledningen till att ett lithiumbatteri är dyrare är att det har en längre livslängd och klarar av fler laddningar än ett blybatteri.
Lithiumbatteriet behöver ej heller underhållsladdas på samma sätt som ett blybatteri för varaktig livslängd.
En elcykel utrustad med ett lithiumbatteri är mycket lättare eftersom det väger ca 2 kg medan ett blybatteri väger ca 8 kg.

Till startsidan